Carl Björknäs, vad kul att du vill prata med oss om ditt uppdrag.
Beskriv ditt nuvarande uppdrag och din roll som systemutvecklare i ditt nuvarande uppdrag
Regionerna i Sverige ska enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) organisera primärvården som ett valfrihetssystem, det vill säga att du som invånare ska kunna välja vilken vårdcentral du vill tillhöra. Det innebär att vårdgivarna konkurrensutsätts och öppnar upp för att privata vårdgivare ska kunna etablera sig. För att vårdgivarna ska kunna konkurrera på samma villkor så införs en gemensam ersättningsmodell som beskriver hur de ska ersättas ekonomiskt. En sådan modell kan omfatta många parametrar, till exempel kan sammansättningen av vårdgivarens listade personer ingå i modellen, grupperna småbarn och äldre har en större vårdtyngd och kan därför ge högre ersättning.
Jag är med som utvecklare i ett litet uppdrag (som omfattar mig och en uppdragsledare) inom en region där hanteringen av vårdvalsersättning ska digitaliseras ytterligare för att få bort många manuella steg som innebär risk för fel. Region Värmland har skänkt koden för den webbaserade applikation de själva utvecklat och använder för detta. Kruxet är att regionerna är fria att ta fram sina egna ersättningsmodeller och därför kan de skilja sig åt en hel del. Så min uppgift är att sätta mig in i den befintliga webbapplikationen och uppdragsgivarens ersättningsmodell för att kunna anpassa applikationen så den passar modellen.
Vilka utmaningar har du stött på i uppdraget, och hur har du arbetat för att lösa dem?
Uppdraget har hittills inte inneburit några svåra utmaningar. Det vi ibland skrattar åt är hur nåt som till en början kan se enkelt ut, ter sig mer och mer komplext ju mer man sätter in sig i det. Den upplevelsen tycker jag visserligen man får i varje projekt, men jag upphör tydligen aldrig att förvånas över det :)
Det positiva i detta uppdrag är att vi har nära till och gott om tid med beställaren samt andra involverade, vilket gör det möjligt att snabbt reda ut alla frågetecken som dyker upp.
Vilka konkreta resultat har du bidragit med som har haft en positiv inverkan på kundens verksamhet?
Uppdraget har pågått i två av planerade sju månader och inget som går att använda i produktion har levererats än. Men vi levererar hela tiden alla nya anpassningar som gjorts i en körbar version så att kunden kan utvärdera resultatet.
Hur har din erfarenhet och kompetens som systemutvecklare hjälpt kunden att nå sina mål?
Det jag bidrar med i uppdraget är min förmåga att hela tiden bryta ner utvecklingen i mindre steg så att varje delsteg kan genomföras för sig, demonstreras och stämmas av. Jag är också mycket involverad i kravinsamlingen, vilket leder till kortare kommunikationsvägar och snabbare process.
Hur upplevde du processen med Pro4u när vi förmedlade det här uppdraget? Har du varit nöjd med vårt samarbete?
Före uppdragets start höll Pro4u tät kontakt och var snabba på återkoppling. Bland annat hade vi en genomgång av intervjufrågorna, vilket ledde till att jag var mycket bättre förberedd inför intervjun med kunden! Efter uppdragsstart har vi inte haft lika mycket kontakt, men jag har heller inte behövt mer.
Vad tycker du är det mest givande med att arbeta i just det här uppdraget?
En sak som är tydlig i det här uppdraget är hur roligt och smidigt det är när de man är beroende av i uppdraget är tillgängliga, kunniga och beslutsvägarna korta. Samarbetet funkar väldigt bra och jag upplever att det är en positiv stämning, trots att ett komplext och krävande projekt för journalsystemsbyte löper parallellt.
Vad gör du helst på din fritid när du inte jobbar?
På fritiden tränar jag ashtanga-yoga, spelar padel ibland och eftersom Säter har nybyggd utomhus-skatepark så har jag kommit igång att åka skateboard när det är säsong.