Seminariet leddes av Roger Nilsson och Patrik Forsgren
Roger Nilsson, som har seglat jorden runt 7 gånger, har rekordet för den snabbaste jord omseglingen i en katamaran, det franska fartyget Orange II, med en tid på 50 dagar och 16 timmar.
Patrik Forsgren är skeppare i Team Pro4u, på båten Malin, en modifierad First 36.7 optimerad för internationella OCR-tävlingar som svenska, europeiska och världsmästerskap i offshoresegling. Team Pro4u har nått medaljer i SM och VM samt vann senaste Gotland Runt.
Patrik Forsgren leder också KSSS Offshore clinic i samarbete med Pro4u, med målet att öka intresset och utveckla unga seglare inom offshoreseglingssporten. Teamet består av 45 tjejer och pojkar och har varit i drift sedan 2019. Detta unika koncept har visat sig vara framgångsrikt.
Patrik seglar och har även tävlat och tagit medaljer i J/70-klassen, känd som världens tuffaste entyps- kölbåtsklass.
Vad krävs för en lyckad seglingstrapats?
Roger och Patrik berättar om en segling som vändes från något som kan liknas katastrof till en riktigt lyckad segling.
Vi såg till att ha en extremt noggrann planering och fördelning av vikt. Högst betyg på ordning och reda, detaljerade förberedelser och diskussioner fanns.
Under seglingen går båtens radar sönder och i den södra oceanen, full av isberg, kan detta vara livsfarligt.
Utan radar = rädsla -> skapar ilska -> instabilitet. Vaktchefen var livrädd utan vår radar. Vi mötte många motgångar, men kriser innebär också tillväxt och styrka. Vi bokade en terapisession och efter att all smärta och sorg fick komma ut kunde alla återgå till glädjen i seglingen och teamet. En 45 minuter lång terapisession var allt som behövdes.
Den slutliga segling var en total framgång, inga skador på båten eller besättningen, och det berodde på en mycket bra ledning och ett bra team.
Om ledarskap
“De bästa ledarna jag har seglat med, stödjer alltid, korrigerar – de är aldrig kritiserande eller dömande. De håller bra balans mellan beslutsamhet och känslighet/lyssnande. Bra balans mellan beslutsamhet och känslighet och förmåga att lyssna.”
Det är viktigt att hålla noll arrogans och högmod. Man kommer mycket längre med ödmjukhet och självinsikt.
Tohether
Each
Achieves
More
Idealiska egenskaper för skeppare/besättning:
- Förmåga att samarbeta
- Uthållighet
- Motiverade
- Seglingskompetens
- Tekniska förmågor
- Hög grad av självdisciplin
- Initiativkraft
- Självinsikt
- Modest ego
En iakttagelse är att det finns mycket fokus på ledarskap medan de flesta är medlemmar i gruppen. Och några bra gruppdeltagare kan göra en ledare bättre. Men medlemmar i gruppen som agerar dåligt kan även försämra en ledare. En deltagare i gruppen har lika mycket ansvar för helheten.
De mest lämpliga ledarna, ur psykologisk synvinkel, har inte ett stort behov av bekräftelse, har en bra självkänsla och inte ett sådant starkt behov av att vara ledare. De mindre lämpliga ledarna har en begränsad empatisk förmåga, har ett stort behov av bekräftelse och drivs av att vara ledare. Ofta har de låg självkänsla och högt självförtroende.
Stress
En studie utförd av Stefan Branta upptäckte att stress leder till en enorm förbrukning av energi. Detta observerades också av Roger under sina seglings expeditioner, då de vältränade individerna inte klarade av seglingen lika bra eftersom deras kroppar saknade fettreserver och istället snabbt började förbränna muskler. Det visade sig vara fördelaktigt att ha lite mage och fettreserver att kunna dra nytta av istället.
Förutom fettreserver är sömnen viktig. Det är oerhört viktigt att få minst 5 timmars sömn per natt. Om du inte får det ökar du risken för vanföreställningar.
Konsekvenser av hög stress
Som chef kan du uppmärksamma dessa stressymptom:
- Nedsatt fokus/koncentration
- Svårt att läsa/sova
- Nedsatt förmåga att hantera krav
- Svårt att genomföra uppgifter under tidspress
- Ökad stresskänslighet, irritabilitet, känslomässigt labil
- Värk i nacke och axlar och rygg
- Till slut Sjukdom i hjärta och kärl.
- Till slut kan man inte återhämta sig över en helg eller så.
- Yrsel
Utmattningssyndrom (UMS)
Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Det behöver inte vara en depression, men det kan leda till en sådan.
Anpassningssyndrom
Det är när man säger ja istället för nej gång på gång och hur det kan kopplas till utmattningssyndrom. Ofta är det något man lär sig tidigt i livet för att överleva, där man har ett starkt behov av bekräftelse och är rädd för att bli avvisad. Man har svårigheter att sätta gränser.
Att vara en oerfaren ledare kan vara stressande
Tidigare brukade man inom branschen klättra upp från grunden, vilket innebar att när man nådde toppen hade man kännedom om branschen från grunden och uppåt. Men på senare tid har vi börjat rekrytera människor från andra branscher, vilket innebär att de inte har fullständig koll på den bransch och verksamhet de är ansvariga för. Om man har en stark personlighet kan man hantera detta, men det kan lätt bli stressande att ha ansvar över något man inte är helt insatt i.
Ett sätt att motverka detta är att ha en coach som är erfaren inom branschen och som man kan bolla idéer med.
Som ledare kan man be om hjälp om man har duktiga teammedlemmar, men det fungerar inte om gruppdynamiken eller medlemmarna är fel. Ibland kan det till och med uppstå en informell ledare inom gruppen som egentligen har större kunskap och erfarenhet för att säkerställa gruppens överlevnad.
Återhämtning från utmattningssyndrom
För att återhämta sig från utmattningssyndrom krävs sjukskrivning med gradvis återgång till arbete. Ibland kan det även vara nödvändigt att byta jobb eller chef, eller att avsluta en ohållbar relation för att minska på stressfaktorer. Att använda avslappningstekniker, få massage, ägna sig åt lätt motion, äta hälsosamt, få tillräckligt med sömn, ta lugna promenader och meditation samt sänka sina krav kan vara bra tips för att komma tillbaka från utmattningssyndrom. Att engagera sig i aktiviteter man tycker om, som att lyssna på musik, umgås med vänner, vara med barnen, vara i naturen eller umgås med djur kan också hjälpa till att minska stressen.
Boktips: Utmattningssyndrom, Marie Åsberg, Jörgen Herlofson, Alexander Wilczek
I farliga situationer uppstår en stressreaktion i kroppen och den reagerar på olika sätt. Att antingen kämpa eller fly eller frysa (dissociation, lämna kroppen).
För att utveckla framgångsrikt och effektivt ledarskap är ökad självmedvetenhet, insikt och acceptans vägen att gå.
Man kan aldrig leda någon längre än man själv har gått.
Självförtroende, förtroende och respekt är viktiga faktorer i relationen mellan ledaren och resten av teamet samt mellan teammedlemmarna.
Lärdomar
Missförstånd på grund av bristande information och kommunikation är den vanligaste orsaken till konflikter och förlust av teamanda. Den näst vanligaste orsaken är olika tankar och övertygelser, ledare behöver skapa acceptans och främja en teamkultur.
I situationer med kriser och motgångar:
- Samlas som grupp,
- Var aktiv
- Ta initiativ till information
- Etablera mål både på kort och lång sikt
- Skapa stabilitet.
För att följa Team Pro4us resa, besök deras Facebook- och Instagram-sidor samt hemsida.
För vidare läsning rekommenderar Roger Nilsson ”Du behöver inte vara galen, men det hjälper” och ”In i stormens öga”, sin självbiografi.