Har du några råd till läsarna om vilka molntjänster du anser vara bäst och vad man bör tänka på som kund när man överväger att helt övergå till molnet?
Det främsta att beakta är säkerhet, och det andra och tredje är också säkerhet. Sedan måste man fråga sig varför man vill flytta till molnet. Vilken effekt får det? Vad vinner vi på det? Det är inte självklart att det alltid är rätt val. Siffrorna kan se bättre ut på pappret, men vi får inte förlora något viktigt på vägen. Molnet är fördelaktigt eftersom vi slipper investera i egen utrustning, men det måste finnas en tydlig fördel, inte bara för sakens skull.
Användningen av molntjänster som Teams blir allt vanligare. När till och med Skatteverket har börjat flytta saker till molnet, ser man att möjligheten finns för i princip alla sektorer att göra detsamma.
Kan du kort berätta om din bakgrund och hur du hamnade i IT-branschen?
Min väg hit är ganska intressant. Ursprungligen tänkte jag bli officer inom luftvärnet. Jag började på officershögskolan med stor entusiasm, men under utbildningen upptäcktes det så kallade ”svarta hålet” inom försvaret och regementen började läggas ner. Då började jag tänka i andra banor. Samtidigt som jag arbetade inom luftvärnet såg jag hur man skapade nätverk och datanätverk för att skydda Sveriges zoner. Där väcktes mitt intresse för nätverk och nätverksteknologi. Dataintresset hade jag redan som gymnasieelev, då vi ofta experimenterade med datorer.
Vad har du för uppdrag nu, och vilken roll har du?
Jag är teknisk projektledare och upphandlare på Sollentuna kommun.
Vad är roligast med uppdraget/kunden?
Det roligaste är att jag nu sitter på kundsidan efter att tidigare ha varit leverantör för samma kund. Det ger ett nytt perspektiv. Vi har mycket att göra på IT-avdelningen, nästan för mycket. Trots att vi är många hinner vi inte med alla önskemål om förnyelse, systembyten och uppgraderingar från andra avdelningar. Frågan om molnövergång är också aktuell. Jag är involverad i det mesta, men fokuserar främst på e-tjänster och integration.
Det här med förflyttningar till molnet är ju ett hett ämne just nu. Vilka utmaningar ser du med uppdraget?
I mitt nuvarande uppdrag märks en stor osäkerhet kring molnövergången. Vi har en plan för att gå mot molnet, men det finns olika åsikter om hur och vilka delar som ska flyttas. Säkerhet är fortfarande den viktigaste aspekten. Men om Skatteverket har lyckats, borde även Sollentuna kommun kunna göra det. Min strategi är att försiktigt pusha framåt och visa exempel på andra myndigheter som har tagit steget. Det går framåt, men långsamt – man får ha tålamod i kommunen.
Idag är många rädda för att bli egenkonsulter. Kan du berätta om fördelarna med att bli egen?
De största fördelarna med att vara egenkonsult är framförallt friheten att välja uppdrag. Genom Pro4u får jag alltid hjälp att hitta intressanta projekt.
En annan fördel är att man anlitas för sin specifika kompetens. Du har den expertis som kunden saknar och är därför en eftertraktad resurs. Kunden vill utnyttja din tid väl och ser till att du har meningsfulla arbetsuppgifter.
Den största fördelen är dock friheten att fokusera på det man tycker om. Som konsult har man större möjlighet att tacka nej till saker som inte känns rätt. Man slipper tvingas in i roller eller uppgifter som inte passar.
Hur är det att vara partner till Pro4u? Finns det något positivt om oss som bolag du vill lyfta?
Det positiva med Pro4u är deras helhjärtade engagemang för konsulterna. Såvitt jag vet finns ingen annan aktör som stöttar sina konsulter lika mycket. De hjälper till i alla lägen. Deras nätverk och ramavtal är fantastiska och ger massor av möjligheter att utvecklas och hitta spännande uppdrag.
Vad finns det för bra skäl att vara en del av ett konsultnätverk?
Förutom den uppenbara fördelen att kunna dela kunskap med varandra, ger det en känsla av gemenskap och tillhörighet. Man blir del av något större. Men kunskapsutbytet är verkligen värdefullt – att kunna relatera till andra och ställa frågor till någon som haft liknande uppdrag är ovärderligt.
Hur ser du på framtiden inom IT-jobb?
Många pratar om AI och tror att det kommer minska arbetsmängden, men jag ser det snarare tvärtom. AI ger oss mer tid att vara effektiva, så framtiden inom IT ser ljus ut. Vi kommer behöva bredda våra kunskaper istället för att fördjupa oss i allt. IT-folk kommer fortfarande behövas – det är ju vi som bygger AI:n. Med AI:ns hjälp kan vi jobba smartare och mer professionellt. Framtiden känns spännande och full av möjligheter för oss i branschen.
Avslutningsvis – om du fick ställa en fråga till vem som helst, levande eller död, vem skulle det vara och vad skulle du fråga?
Det är enkelt – Alan Watts. Han var en filosof och teolog som har haft enormt inflytande på mitt sätt att tänka och arbeta. Tyvärr är han inte längre i livet. Om jag fick chansen skulle jag fråga honom om hans insikter har förändrats eller fördjupats efter döden. Hans tankar var fantastiska och jag undrar hur de utvecklats bortom vår värld.